Vogel/roerdomp

Vogel/roerdomp
Vogel/roerdomp

Kunstenaar: Frans (Franciscus Nicolaas) en Truus van der Veld Meer informatie
Straatnaam: Gerard Doustraat, Jozef Israelsstraat, in het plantsoen
  Poelpolder
Materiaal: Brons, Granito
Jaar van plaatsing: 1987

Omschrijving:

Deze vogel/roerdomp is abstract vormgegeven met een rond gat erin. Frans en Truus van der Veld streven ernaar hun beelden open te werken en zo een extra dimensie te creeren. De roerdomp is een vogel die ook in andere werken van de kunstenaars terugkomt, bivoorbeeld in het mozaiek van de Lisbloemschool.

Het object staat op een hoge sokkel waardoor de suggestie wordt gewekt dat de vogel vliegt, of aanstalten maakt om weg te vliegen. Anderzijds kan het ook (verstijfde) stand zijn die deze vogelsoort aanneemt als er gevaar dreigt. De ronding is niet toevallig gekozen: Het kenmerk van de Roerdomp is de geelbruine, gestreepte en gespikkelde ronding van zijn verenvacht.

Bird/Bittern (1987)

‘Bird/Bittern’ is an abstract design with a round hole in it. Frans and Truus van der Veld attempt to open out their sculptures in order to create an extra dimension. The bittern is a bird that appears in other works of the artists as well, for instance in the Lisbloemschool mosaic.
The object stands on a high pedestal suggesting that the bird is flying or is getting ready to fly away. But it may also represent the (petrified) stance this species adopts when danger threatens. The round hole is not chosen by chance: the distinguishing feature of the bittern is the yellow-brown, striped and speckled rounding of his plumage.

Plattegrond: