B-17 Monument

B-17 Monument
B-17 Monument

Kunstenaar: Onbekend
Straatnaam: Heereweg 457, bij de kerk
  Buurtschappen en Buitengebied
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Het B-17 monument in Lisse herinnert aan het neerstorten van de Amerikaanse B-17 bommenwerper 'Jayhawk' op 26 september 1944 in Lisse.

Op de terugweg van een missie naar Osnabrück wordt het vliegtuig aangeschoten boven IJmuiden. Boven Lisse besluit de bemanning het toestel te verlaten. Men landt op verschillende plaatsen. Vier bemanningsleden worden geholpen door omstanders en verzet, twee breken de rug en worden krijgsgevangen gemaakt, één geeft zich over aan de Duitsers en één verdrinkt. Eén bemanningslid is reeds in het het vliegtuig dodelijk getroffen en stort met het vliegtuig neer.

Oprichting
Voorafgaand aan de oprichting van het monument doet Erwin de Mooij elf jaar onderzoek naar de bemanning. Harold Jansen, die eerder ook onderzoek heeft gedaan naar de bemanning, en De Mooij schrijven samen een boek over de crash en de bemanning. Dit boek wordt gepresenteerd bij de onthulling van het monument op 15 september 2012.

Onthulling
Het B-17 monument is onthuld op 15 september 2012. Voorafgaand aan de onthulling vind een bijeenkomst plaats in de HH Engelbewaarderskerk plaats. De Koninklijke Historische Vlucht brengt een eregroet met een Amerikaanse B-15 Mitchell bommenwerper. Muziekvereniging Da Capo verzorgt de muziek.

Bij de onthulling zijn Chargé d'Affaires a.i. van de Amerikaanse ambassade Edwin Nolan en Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen aanwezig.

Plattegrond: